佳礼资讯网

ADVERTISEMENT

楼主: kopinet

[射击游戏]THE HOUSE OF THE DEAD 4

看來你們那裡還流行過KL
我朋友們都不玩了,只剩我而已
我昨晚有去,但沒玩到,因為覺得有點悶了(可能是打不上TOP5的原因)
KL要進TOP5最少要打38XXXX

原帖由 asia 于 7-6-2006 03:19 PM 发表
看來你們那裡還流行過KL
我朋友們都不玩了,只剩我而已
我昨晚有去,但沒玩到,因為覺得有點悶了(可能是打不上TOP5的原因)
KL要進TOP5最少要打38XXXX

哇。。。需求很高啊

原帖由 weihock 于 7-6-2006 04:12 PM 发表

哇。。。需求很高啊

RNK     POINT
1   =  42XXXX
2   =  41XXXX
3   =  41XXXX
4   =  40XXXX
5   =  40XXXX
6   =  39XXXX
7   =  39XXXX
8   =  38XXXX
9   =  37XXXX
10  =  37XXXX

前十名都是“SOH”和“IVN”包完
只有第十是我而已.......................
每次跌出第十就再打會第十,真的開始有點悶了

看看这个转贴,很不错的打分心得

基本資料:

1. 過關評級與分數的關係

其實過關評級係唔會直接影響到你個分數...所以你就算拎C都無乜關係
不過當你拎B 級或以上,你就會有life加
如果你過關時係full life過關
咁樣一條bonus life就獎1000分

2. grenade及life與分數

扣life            -700/個
extra grenade    500 /個 
extra life       1000/個
過關時剩餘grenade     300 /個
過關時剩餘life        700 /個

3. 各項critical shot的分數(每個)

Good     290分
Excellent   320分
Amazing        370分
Perfect          450分

4. 鞭屍的分數

死後鞭頭     70分一槍
死後鞭身     10分一槍

5. 各項bonus item的分數

銅幣             200
銀幣             400
金幣             600
帽              800
青蛙             1000
HOD大佬bonus        2000
鐘(100一槍,可射20下) 2000
巴士(25槍)        3000

6. ko各大佬所得分數

s1-s5          1500
s6(第一形態及第二形態)  2500一次 total 5000

路線選擇

我建議的路線:

s1 打紅制 , 右路
s2 唔shake門, 右路
s3 被鬼拉入房, 右路
s4 唔shake,殺大隻佬直入

我所選擇的路線是以怪物數量,怪物出現無敵時間及最多bonus為優先考慮

如何打高分?

入正題了...其實大家睇完d 基本資料, 都應該會明白要打高分就係等於要多perfect + 拎哂所有bonus + 屈分(鞭頭+屈無敵時間). 
至於accuracy嘛...其實根本影響唔到個分數, 所以如果大家係認真諗住打分既話, 請作好放棄拎“s”同埋放棄accuracy既心理準備

HOD4難度setting與打分的關係

其實normal機同hard機上打分係各有各難
normal機d怪物比較容易死, 正因如此,因為唔小心射多槍而誤殺其他zombie既機會亦比hard機多好多...甩一次perfect前後大約唔見1000分左右...甩十次已經無成一萬分.

而hard機就怪物比較硬淨, 不過難在佢地攻擊速度較快, 比較容易扣life...
扣一次life就-700分再加上要重上儲過perfect, 扣一次life既損失大概2000分左右...
但係計返上黎, 甩perfect既情況一定會多過你扣life(事實上你都無咁多life俾佢扣啦)...
所以我只可以講, 打分既話其實係各有各難

不過高手打hard機應該都唔會點樣扣life, 再加上無咁易甩perfect, 所以如果係諗住打分, 我都係建議你搵部hard機去練

另外, 請留意Hard 機上的分數與Normal機上的分數是完全一樣的!

各種zombie打perfect方法: 

s1

大隻佬: 先射佢兩槍身, 再一槍頭就會即perfect

白衫fing頭怪: 射佢一槍身, 等佢放低左手之後就射佢頭

飛撲既爪爪: 等佢跳左埋黎之後, 即爆佢個頭 (記住瞄高d先得)

s2

hunter: 佢未起跳之前射爆佢個頭

綠色屎怪: 佢未起跳前射佢一至兩槍, 等佢一撲埋你度就即刻一槍爆頭

肥仔: 第一槍由肚開始, 向上拉射上佢個頭

拎住桶既肥仔: 可以先射爆桶再爆頭

噴火怪: 淨瞄頭, 遂槍遂槍射爆佢個頭

掩耳fing頭怪: 射一槍身, 等佢放低手後爆頭

s3

大隻佬: 瞄頭

斧頭佬: 射一槍身, 佢把斧頭就會放低, 即射佢個頭

轉轉人: 最麻煩既敵人, 我覺得如果射佢個頭係會即刻跳起, 所以最好第一槍由頸射上佢個頭

垂手寒背怪: 以普通zombie 胸口左右既水平射頭

半身怪: 瞄頭

s4

白恤衫怪: 瞄頭

背心大隻佬: 瞄頭

蝙蝠人: 唔知點樣穩拎perfect...

s5

軍佬: 瞄頭

跳上車的軍佬: 先射一槍身(hard機就射兩槍),等畫面向上移時,見到怪物個頭就射...此方法並不適用於p2把槍,因為p2槍既話,畫面一向上移就會中招...個timing同p1唔同(p2我都唔知有乜方法可以perfect佢)

假身軍佬: 水平掃射頭

s6

大隻佬: 射心口個黑色範圍

雙手發電佬: 射頭

微型菲利: 射頭...如果佢突然係你身前出現, 一定要射左0個隻先, 如果佢向你放飛標, 一定要打哂d標先...因為d標會飛得好快

難拎既bonus item

拎bonus 方面, 一般情況下都應該無乜問題...只不過有幾件item比較難拎到...

1.        s1右路四隻爪爪0個個畫面左下角隻青蛙

由於個box出現時間好短, 所以畫面向右轉時就要立即射爆個box
咁樣第一隻爪爪跳過黎捉你時, 你只要計準隻青蛙既起跳時間, 就可以輕易射到佢...我通常係隻爪爪未跳到過黎之前就已經拎到佢

2.        s2 右路遠距離隻hod大佬bonus

記住唔好一開始就射0個兩個桶...你第一件事要做既係先射死享右手邊出黎向你衝過黎0個幾隻zombie先...記住要留低最後0個兩隻...之後先開始射桶取bonus就好易會拎到 

3.        s2 右路條life

一開始唔好理0個兩隻肥仔住...先射兩肥仔中間個綠色桶
如果life唔係0個度, 就先射爆兩個肥仔手上既桶
然後再試下左手邊肥仔身後既綠桶...如果都唔係度, 就即射爆黃桶
只要keep住掃射黃桶個位置就應該會食到個life

4.        s3上樓梯後個hod大佬bonus

要趁d餐刀轉轉人未出現前就一次過掃開哂4個桶同埋食埋個bonus
如果唔係幾乎一定要硬食一下攻擊先會拎到

其他item都唔算太難拎...不過如果大家唔知點食既話, 我都可以試下解答

5. s6 bonus room
次序請參考下圖 (唔食鐘version)

最新bonus room 食法 (item全食+ 可食鐘5-10下左右的方法)

鞭屍

由於鞭頭70分, 鞭身只係得10分, 所以鞭屍一定係要鞭頭。只要條屍體一日未完全消失, 你每一槍打中佢都仍然會有分.所以就算唔要accuracy都一定要鞭多佢個頭幾下.至於點解有d怪物打中左會亂咁飛,我都仍然未搵到個原因...

鞭屍時要留意個距離.如果你太遠就殺佢, 咁樣佢個頭目標就太細, 要打中佢個頭亦唔容易...最好就係等隻怪物行到你身前, 拉哂弓想爪你時,即刻瞄住佢個頭黎射,咁樣佢通常會死得順d, 條屍唔會飛得咁勁.

如果單以練習鞭屍而言, s1同s2係最好, 因為有最多普通zombie俾你練習.

如何練習鞭屍?

我建議既練習方法係享S1同S2既zombie群度練
方法係等所有zombie企哂享你面前
見到邊隻開始拉弓想爪你就射邊隻
等d zombie企哂享你面前先開始射有幾個好處:

1. 如果等佢地拉哂弓先殺, 咁樣佢地死既時候無咁易亂飛

2. 由於佢地企得近, 所以頭既目標大好多, 易於追hit

3. 其實就算有一大群zombie企係你面前, 每一次攻擊都只會有一隻zombie出手, 唔會同時間兩隻一齊打你, 所以就算等到佢企哂埋黎都唔駛驚, 只要分到佢地攻擊既先後次序就可以

練習既目的有三樣野:

第一, 要練到每一隻zombie死既時候都起碼可以打多佢五至十槍頭部方為合格

第二, 要練到鞭屍既同時唔會誤射其他zombie

第三, 要練到望到zombie既動靜就可以推測到佢地攻擊既先後次序

只要練熟以上既技巧, 要爆分就會變得相當容易!

無敵時間

所謂“無敵時間”係指怪物係某d特別情況下會有短暫時間係用子彈殺唔死,但係每粒子彈擊中佢就照計分...所以見到以下情況, 請用盡全力去屈佢地個頭!!!70分一槍呀!
0個d情況係包括:
1.        怪物爬出黎時
2.        怪物企圖捉住你

其他事項

如果係打分既話, 請盡量唔好用grenade...
因為過關時grenade係計300分一個...
如果你有5個grenade再拎extra grenade既話, 咁樣係500分一個呀...抵到爆

指標分數

我所提供既分數係以總分50萬分為目標…平均你每關最小要拎到既分數

累積分數      淨計一關的分數
S1    10萬         (十萬)
S2    23萬         (十三萬)
S3    32萬               (九萬)
S4    38萬              (六萬)
S5    45萬              (七萬)
S6    50萬              (五萬)

Perfect數應該起碼around 420個

另追加真人50萬分既分佈 (非常感謝Brian Leung兄既分享!)

s1 9.5 萬
s2 22 萬
s3 31 萬
s4 38 萬
s5 43 萬
s6 未計 the world 要 49 萬以上

理論值

我個人認為既理論值 (最後版本)

S1 - 13萬          (13萬)
S2 - 29.5萬       (16.5萬)
S3 - 41萬          (11.5萬)
S4 - 50萬          (9萬)
S5 - 59萬          (9萬)
S6 - 66萬          (7萬)

perfect數 : around 600個

全game怪物總數(估計)

以我打得最多critical shot (包括good, excellent, amazing, perfect)的一局既情況黎計
再加上斷槍次數, HOD4 的怪物總數大約是700隻左右

哇。。。资料很充足啊。。
多谢你提供资料哦。。

Follow Us
原帖由 asia 于 7-6-2006 04:58 PM 发表

RNK     POINT
1   =  42XXXX
2   =  41XXXX
3   =  41XXXX
4   =  40XXXX
5   =  40XXXX
6   =  39XXXX
7   =  39XXXX
8   =  38XXXX
9   =  37XXXX
10  =  37XXXX

前十名都是“SOH”和“IVN ...

哇靠。。。。分数很高啊。。。。

實在太好了﹐看了這帖後令我想再試看暴機﹐但要怎麼分HARD機啊﹖

原帖由 asia 于 7-6-2006 07:00 PM 发表
實在太好了﹐看了這帖後令我想再試看暴機﹐但要怎麼分HARD機啊﹖

如果我没猜错。。
Hard机的第三关Boss射到最后他有多一颗血的。。
以前我玩normal机没有的。。
后来店的老板set过了就不一样了。。

原帖由 weihock 于 7-6-2006 07:27 PM 发表

如果我没猜错。。

怎麼說多一個血呢﹖

原帖由 asia 于 7-6-2006 07:53 PM 发表

怎麼說多一個血呢﹖

normal射8次它cancel就死了
hard的要射9次cancel它才能死。。
可以最后一次它的cancel一下就完了

原帖由 weihock 于 7-6-2006 08:05 PM 发表

normal射8次它cancel就死了
hard的要射9次cancel它才能死。。
可以最后一次它的cancel一下就完了

不是一定有的嗎?
今晚再去研究研究“鞭尸”

原帖由 adrian86 于 7-6-2006 05:02 PM 发表
看看这个转贴,很不错的打分心得

基本資料:

1. 過關評級與分數的關係

其實過關評級係唔會直接影響到你個分數...所以你就算拎C都無乜關係
不過當你拎B 級或以上,你就會有life加
如果你 ...

多谢老兄的INFO。。。我等不及要去暴机了。。。非常感谢。。。

原帖由 asia 于 29-5-2006 07:10 PM 发表

你慢慢就對暴機沒什麼興趣了﹐慢慢會覺得分數好玩的多
有人要知道怎麼開畫面左上角的分數嗎﹖

对啊。。。先学会爆机先。。才慢慢爆分数哦。。。小弟的SKILL还不是很好。。。需要两人才可以打到STAGE 5。。

原帖由 asia 于 8-6-2006 09:04 AM 发表

不是一定有的嗎?

如果是hard机的话。。。每次一定有的。。

原帖由 asia 于 8-6-2006 09:04 AM 发表

不是一定有的嗎?

什么是鞭尸

原帖由 dunno 于 8-6-2006 01:54 PM 发表

什么是鞭尸

鞭尸意识是说当射死丧尸时,
它身体还没消失之前射它还会有分数咯。。。

原帖由 weihock 于 7-6-2006 07:27 PM 发表

如果我没猜错。。

可以SET到HARDCORD吗??那么比较有挑战性点

原帖由 dunno 于 8-6-2006 01:58 PM 发表

可以SET到HARDCORD吗??那么比较有挑战性点

这就要看那间店的老板咯。。
如果他set hard mode就有咯。。

原帖由 weihock 于 8-6-2006 02:01 PM 发表

这就要看那间店的老板咯。。
如果他set hard mode就有咯。。

OHHH我看。。。我看(IC)。。不知道HARD有什么分别吗??