佳礼资讯网

ADVERTISEMENT

楼主: macauboy

怡保一带(务边,金宝,打巴,美罗)华裔只讲粤语

回复 21# macauboy

有我在呢處,粵語區永遠都唔會寂寞。尋物遇到美羅人,講【廣東話】。

突然想問 呢處所謂嘅 【怡保一帶水】共有幾多人講【廣東話】?
後勁強嗎?

回复  macauboy

有我在呢處,粵語區永遠都唔會寂寞。尋物遇到美羅人,講【廣東話】。

突然想問 呢處 ...
ahju 发表于 27-5-2012 10:37 PM

不是要準確人數吧?樓主指的“怡保那一帶水”,相信幾乎是華人都會說的,在鎮區是華族通用語,無論前勁或後勁都相當十足啦。

广东话也很想.澳门=金宝

回复 23# 孟鞋仔

不是要準確人數吧?樓主指的“怡保那一帶水”,相信幾乎是華人都會說的,在鎮區是華族通用語,無論前勁或後勁都相當十足啦。

難通你有?我向來以為銀州同九州係客家話區或係客家話/廣東話混合區(中國廣東本多如此),而家睇嚟好似祗得廣東話獨大。
我每次去銀州都要備留客家話,昂係會人講客家話嘅。銀州嘅絕對客家話區又係喺邊處哩?混合型嘅應該好多,我處族人就係咁,【摻摻講】。

回复 24# macauboy

澳門本就係廣東地區,講廣東話又有乜嘢出奇。我【個人認為】你嘅同等符號應該係咁寫  金寶 = 澳門。 呢個程式係話但願金寶好似澳門噉............講廣東話。

回复  孟鞋仔

難通你有?我向來以為銀州同九州係客家話區或係客家話/廣東話混合區(中國廣東本多如此 ...
ahju 发表于 29-5-2012 02:49 AM

你說反啦,其實霹靂州有點複雜。客家人和廣東人比較集中在霹靂中部一代,其他地區如北部吉辇縣、西部沿海地區、霹靂南部都是潮州人,福建人和福州人的地區,廣東話在這些地方不會太流通(當然我相信很多人都聽得懂或交流),客家話更不用說了。

且說中部之近打和金寶兩縣,嚴格來說廣東話為主要語言(在市區是通語),客家話分佈在郊區之新村或一些鎮區(布先、華都牙也、甲板、文冬、務邊、朱毛、九洞、崑崙喇叭、拉灣古打、也南、雙溪古月、紅泥山等地)。客家話絕對區域目前所剩不多,我所知道的只有布先、朱毛  (其實都已經在變質了),很多都轉變成混合型(客家話廣東話並用,一般都是年長一輩在說,好一部分年輕人不是只在家說,就是已經不會說)。有人說怡保廣東話(廣州音)最正,其實受客家話影響很深(當然客家話受廣東話的影響也很深)。

美羅和打巴這兩鎮在金寶縣以南,但情況應該和近打、金寶差不多(鎮區多粵語,郊區多客話)。除了這些地區,太平和江沙也算是廣東話能通行之地,但這些地區也不乏福建話分佈。

整個霹靂州看來客家人不比廣東人多(可能比福建人還少),但在近打、金寶兩縣客家人可能比廣東人還多。

至於森美蘭州則要問當地人才能知道詳情。

Follow Us
[quote]回复  macauboy

澳門本就係廣東地區,講廣東話又有乜嘢出奇。我【個人認為】你嘅同等符號應該係咁寫  金 ...
ahju 发表于 29-5-2012 02:57 AM [/qu

你唔洗同我咬啦,我喺澳門已經一年有多,呢度d人同金寶人一樣都係清一色講廣東話,我記得細個果陣我班上得一個識講普通話咋。果陣我大概五歲。金寶唐人如果聽你講普通話(華語)會覺得你好騎呢架!每次我同我d親戚喺條街(金寶)度講普通話直頭當我係外星人咁。有d阿伯同阿嬸仲會話‘好心你地講廣東話啦’超尷尬。呢度都一樣。我嚟到呢度做嘢之後完全唔覺得同金寶有乜嘢分別。

回复 28# macauboy

你唔洗同我咬啦,我喺澳門已經一年有多,呢度d人同金寶人一樣都係清一色講廣東話,我記得細個果陣我班上得一個識講普通話咋。果陣我大概五歲。金寶唐人如果聽你講普通話(華語)會覺得你好騎呢架!每次我同我d親戚喺條街(金寶)度講普通話直頭當我係外星人咁。有d阿伯同阿嬸仲會話‘好心你地講廣東話啦’超尷尬。呢度都一樣。我嚟到呢度做嘢之後完全唔覺得同金寶有乜嘢分別。

我同你拗?我係話擺喺等號前同後嘅意思係有所分別嘅。擺喺後嘅係絕度性。
我唔認為馬來西亞唐人會講普通話,呢處嘅普通話係指中華人民共和國嘅普通話,我時時【整】嗰啲同我講華語嘅人,我同佢哋講【普通話】,結果就係十個人都會問我同一個問題,就係問我係唔係【中國人】,所以你要清楚明白何謂普通話,何謂華語。

冇話金寶聽到人講普通話會好騎離,就算你去到馬來西亞任何一個地方講【普通話】,人哋都會覺得好奇怪。
澳門同金寶肯定有一個地方唔一樣,就係唔講【馬來話】。

回复 27# 孟鞋仔

從來冇惗過廣東話喺馬來西亞係會咁強勢嘅。點解啲人時時都話廣東話係排最尾嘅?生命力仲強過中國多多聲。而家我反而覺得【客家話】嘅情況實在大大不妙,唔似粵語同閩南語噉,有香港同台灣呢啲大靠山,中國方面又時時出埋啲死人巧,客家話難通真係又要遠走他方。孟鞋仔你呢個【客家大師】應該惗惗新意思,馬來西亞或者可以成為客家話嘅一個棲身地,生生不息,不再成為【客人】。

回复  孟鞋仔

從來冇惗過廣東話喺馬來西亞係會咁強勢嘅。點解啲人時時都話廣東話係排最尾嘅?生命力仲強 ...
ahju 发表于 29-5-2012 10:49 PM

我只是普通網民,頂多在網上吹牛聊天而已,能有什麼“好橋”?

關於廣東話排最後,你聽誰說的?其他地方我不清楚,但廣東話在怡保和金寶的強勢是無需置疑的(個人認為比KL更為強勢)。

西馬客家話確實不容樂觀,相信目前能做的是盡量保持語言環境,把客話承傳給下一代。

對於一些不重視母語的客家人,那是他們的抉擇和自由 ,我們不能剝奪他們的權利。過於執著強求只會徒增不必要的煩惱,畢竟人生在世匆匆幾十年,要做要考慮要煩惱的事情太多了。

回复 31# 孟鞋仔
我只是普通網民,頂多在網上吹牛聊天而已,能有什麼“好橋”?
關於廣東話排最後,你聽誰說的?其他地方我不清楚,但廣東話在怡保和金寶的強勢是無需置疑的(個人認為比KL更為強勢)。
西馬客家話確實不容樂觀,相信目前能做的是盡量保持語言環境,把客話承傳給下一代。
對於一些不重視母語的客家人,那是他們的抉擇和自由 ,我們不能剝奪他們的權利。過於執著強求只會徒增不必要的煩惱,畢竟人生在世匆匆幾十年,要做要考慮要煩惱的事情太多了。

普通話夠普通囖,稍微擺下條尾就人心惶惶。
別人吹水鼎多咪吹起小漣漪,倘若你真係要吹,又何止如此?
人生有幾多個十年,我【個人認為】【客家人】唔會永遠都想做個【客人】。
唔重視母語嘅人好多都係重功利嘅人,畀佢哋見到機會,靡話客家話,非洲話都可以講得出。

我正在整理緊我僅有嘅客家話資料,遲下會轉向客家話區【吹水】。

我同你拗?我係話擺喺等號前同後嘅意思係有所分別嘅。擺喺後嘅係絕度性。
我唔認 ...
ahju 发表于 29-5-2012 10:26 PM

其實金寶唐人既馬拉話真係好喳,尤其讀中文書完全唔知D馬拉人嗡乜!D阿伯阿嬸仲死要D過路人翻譯。金寶係個‘小中華’地區。唐人同馬拉人很少接觸,所以金寶既廣東話同澳門很似

回复 33# macauboy

我阿爸唔識馬來文都識講返幾句【甘榜馬來話】,基本溝通係冇問題。
話啲阿婆阿公唔多識都仲可以理解,啲大叔大嬸窩,就真係費解。
你所謂嘅大叔大嬸今年貴庚呀?
馬來西亞可能係呢個世界上,少數國家啲人民係唔識講自己國語嘅。

馬來西亞有句名句係我最中意個,其言如此:

Bahasa Jiwa Bangsa (語言係民族的靈魂)

我阿爸唔識馬來文都識講返幾句【甘榜馬來話】,基本溝通係冇問題。
話啲阿婆阿公唔多識 ...
ahju 发表于 30-5-2012 10:58 PM

此言差矣,此言差矣,香港同澳門都唔係咁識講佢地既國語(我地既華語)真係笑死人哈哈

不认同,偶怡保人

身边的朋友亲戚都会讲华语和国语

不认同,偶怡保人

身边的朋友亲戚都会讲华语和国语
agentdarwin 发表于 25-6-2012 11:59 PM

會講可是不喜歡講。。。。在念中學的時候,全部同學都犯規講廣東話,連老師都不例外。。

回复 34# macauboy

佢哋嗰處幾時有國語哩?就算係喺【中華人民共和國】都係冇國語咖。祗有馬來西亞同台灣係有國語。

怡保人都是用cantonese交谈,他们是会讲mandarin,但是都不原意讲或不想讲mandarin的。。

我不是怡保人。。我会听广东话。。but not fluent jn cantonese。。
我跟他们讲华语的时候,他们竟然以为我是中国人。。

怡保人都是用cantonese交谈,他们是会讲mandarin,但是都不原意讲或不想讲mandarin的。。

我不是怡保人。 ...
38.5中 发表于 14-7-2012 01:16 PM

是真的。怡 保人听见你讲华语都会用很奇怪的眼神看你。还会说你是那个乡下的。大陆人吗?哈哈

一些会讲华语,可是乱讲,一些简直不会讲。甚至不会听!!华语在怡 保没地位!