佳礼资讯网

ADVERTISEMENT

楼主: water_gunner

次文化流 - the subcults

原帖由 water_gunner 于 30-9-2005 09:58 AM 发表
喂甘不如 ... 面交?殖怒人都出埋来?大家以板会友??哈哈但我几怕丑 ...

有我的份吗?? 但我已把我的板卖掉了...

原帖由 hatebreeder 于 18-10-2005 09:18 PM 发表

有我的份吗?? 但我已把我的板卖掉了...

不都是听者有份的吗??!!人多热闹耶..不过枪手"自首"说很怕羞的,还是由他决定吧~~
没有板,无所谓啦,我什么都不多,板最多,不介意的"粗粗低"用着先咯..怎样?

我來拍照可以沒有??我麼都不會的。可以嗎??

我也想弄dread lock~~

哇你班友,都封尘了才出来回复,啊 seven 重口气甘大,乜都无但板最多,哇哇哇哇哇哇哇,我不理吖,出到来,罚你 air flair 给我们看吖!

喂殖怒兄,我板都未买!哈哈~!

开麦啦!你要来,仆吹水之达长脱帽欢迎啊!

但是,要过了 raya 才可以,接下来这几个礼拜比较忙。大家天各一方,去天崖哪一角才好呢?我听说有一全世界最大的 extreme park 在 bukit jalil (a'ight malaysia boleh) ,大家知道具体地点吗?

今日大欢喜,来一次文化笋野同大家分享。

今日晨间无事事,上网 google "旺角 lolitta" , 搜寻结果间赫然发现次文化精 blog 之一枚,翼望各团员前去参阅:

哈日反日不如识日之 MK lolita 篇。
http://www.cuhkacs.org/~benng/Bo ... d=a_20050715_110057

另外也有 MK punk, MK bboy, MK skater 等名词,也很好玩。search 一下你就知道什么东西。

Follow Us
gothica 铉砸兄也要来?无任欢迎!!哈哈哈不过强烈要求你要以你最贯彻的 gothic 造型出现,可以否????平时无机会,现在正好适合,又有 camera 做记录?怎样怎样??

原帖由 water_gunner 于 21-10-2005 01:37 PM 发表
gothica 铉砸兄也要来?无任欢迎!!哈哈哈不过强烈要求你要以你最贯彻的 gothic 造型出现,可以否????平时无机会,现在正好适合,又有 camera 做记录?怎样怎样??

????来哪里?? 要聚会?
camera做记录?

我说我也想搞dread头发~ 呵呵,

既然要求,那我就照一个了

原帖由 water_gunner 于 21-10-2005 01:20 PM 发表
哇你班友,都封尘了才出来回复,啊 seven 重口气甘大,乜都无但板最多,哇哇哇哇哇哇哇,我不理吖,出到来,罚你 air flair 给我们看吖!

喂殖怒兄,我板都未买!哈哈~!

开麦啦!你要来,仆吹水之达长脱帽 ...

查 实 唔 系 讲 咩 口 气 大, 话 说 我 人 生 到 目 前 为 止 最 值 得 晒 命0 既 就 是 多 板.. 收 集  惯 了 嘛,  唔 系 只 只 极 品, 都 有 半 数  系 入 得 你 位 高 人0 既 眼  甘 ..
哇 哈 哈~~air flair 啊, 我 一 个 人 边 舒 好 搞, 边 有 噱 头, 系 就 大 家 齐 齐 来~~

死啦死啦真系有人收板啊!!重要系女仔!!你条友真系羡慕死我!讲你口气大系讲笑咋!喂得闲就 snap 几张你个 collection 摆上收藏论坛好不好?我好想睇吓!喂讲起收板,上一排我都系ebay 有留意一下,发现D old school decks 真系抄到好紧要犀利,有块 80's powell 板,bid 到上USD600 ... 好夸张!

齐 齐 来 b仔ing?? 甘约定时间啦,但系 again  要 after raya, 你班友又三不五时玩失踪,一玩就半个月,蒲多点头啦喂,不然都好难联络你们。

重有,过体育既 skateboard thread 度睇,我post 左D 野。

原帖由 water_gunner 于 28-10-2005 11:49 AM 发表
死啦死啦真系有人收板啊!!重要系女仔!!你条友真系羡慕死我!讲你口气大系讲笑咋!喂得闲就 snap 几张你个 collection 摆上收藏论坛好不好?我好想睇吓!喂讲起收板,上一排我都系ebay 有留意一下,发现D ol ...

呃, 收 板 好 奇 怪 咩?? 其 实 有 时 都 唔 系 特 蹬  想 收, 买 下 买 下, 集 埋 集 埋,  又  唔 舍 得dum...  哈 哈, 我 鼓 棒 更 多..
相 啊, mo 问 题, 不 过 要 等 我 返 去 先, 依  都  得 几 只, 属 于 小 儿 科 类 型,mo 为 献 丑 啦..
哇 哇  咿 呀..600  啊??  甘 我 快 快 放 我0 既 出 盘 咯..

至 于 齐 齐 来  做lord of extreme park 依 单 咧, 就 最 好 俾 我 一 个actual and exact date 啦,  我好 安 排  我 自 己0 既 时 间 了 嘛..

w-gunner:

上 个 礼 拜 我 系 一 班9 州 朋 友0 既 聚 会 中, 偶 然 提 起 你,( 切 吾 见 怪) 事 关 他 们 都  系 板 仔 板 女,  想 话 睇 下 有 mo 联  带 关 系, 又 或 者 有mo 旧 人 旧 事, 又 或 者 有mo 人 听 过 你 个 班 超 级 无 敌 轰 轰 烈 烈0 既 朋 友0 既 事 迹, 结 果 出 乎 意 料....

请 问 你 认 识 中 华91 年 度 的 cai 婆 吗??

seven 你条神秘友都几好野喔 .... 我同班同学都比你剿到,我死啦我,敌暗我明啊尼次 .............

ok 就甘,我依家人系槟岛,要到下个礼拜我先返得到芙蓉,之后就一直在芙蓉了。so from 1st of Nov onward 我随时都可以, 希望您还没返 uk/hk/jp 啦。可以的话我们就约晚上(除了礼拜四以外),晚上大家都应该有空吧?而且晚上 skate 比较不热。seven 会开车没有?还是给人载惯那种?你对国内的路熟悉没有?如果要去那个 extreme park (正确地点待查),要我去兜你没有?然后 camera 和 hatebreeder, 你们地点在那里?camera 我可以去载你~

我暂时都没问题.
等日期订了才来打算.

晚上拍呀 。。。。我要准备 flash 了。。。。

我就较麻烦了,因为我是 jb 人...

这帖子开到第十页了,难道没人想过要在这儿自创次文化而只有盲目的追随他人他国次文化的表面装扮?难道就只愿意停留在意识形态的阶段?

多谢这位大哥的当头棒喝。问题是要是在这里多说 开创 的话不就又沦为纸上谈兵吗?次文化是靠两三张闲聊的嘴巴在一个小帖子上就可以开创吗?你知道日本 bape 的 nigo 还有腾源浩是怎样开始的吗?在杂志上写了好几年的次文化专栏。

所以只是先做一个整合。让大家多认识,先让大家有兴趣,才能谈开始创造。不知道对吗?

原帖由 water_gunner 于 30-10-2005 12:14 PM 发表
seven 你条神秘友都几好野喔 .... 我同班同学都比你剿到,我死啦我,敌暗我明啊尼次 .............

呵 呵, 咩 神 秘 友.. 唔 系 剿 到, 系 甘yam 个 位 cai 婆大 姐 系 我 朋 友   0既 嫡 亲  亲 姐 姐... 所 以 就 系 甘  啦..