佳礼资讯网

ADVERTISEMENT

楼主: 终身美丽

香港男和大马女将结婚和定居在大马

哈哈,你真係一言堂,好一句三九唔識七。

丈夫係唔可以用spouse program架。我老公個表姐夫係荷蘭人,佢地都唔係用spouse program黎申請,佢地係自組公司,然後由表姐請表姐夫用working visa 留响度。

不過佢地真係自己有公司接job做嘅。

我建議你親身去問清楚,因為政府嘅野,朝令夕改。仲有帶定幾本雜誌遊戲機Mp3,俾你未婚夫解下悶。因為唔知頭果幾次佢地要你等幾耐。

原帖由 deadlifter 于 10-12-2008 06:34 PM 发表
丈夫係唔可以用spouse program架。我老公個表姐夫係荷蘭人,佢地都唔係用spouse program黎申請,佢地係自組公司,然後由表姐請表姐夫用working visa 留响度。

不過佢地真係自己有公司接job做嘅。

我建議你親身 ...

咁就一定要去移民局問清楚.... 當時我都唔知去左移民局N咁多次  
如果唔係諗住攞PR,  只係想有合理理由而留係馬來西亞o既話, 我覺得用WORK PERMIT  留係到會容易D
不過條件就一定要有公司請你

回复 38# calbee 的帖子

Calbee姐,不好意事。白天我在公做不能和你MSN。只有晚上才能问你问题。

那需不需要付Security Bond RM1500 给移民厅呢。。?那是不是头一次一个月的居留就该付吗。。?

原帖由 终身美丽 于 10-12-2008 08:54 PM 发表
Calbee姐,不好意事。白天我在公做不能和你MSN。只有晚上才能问你问题。

那需不需要付Security Bond RM1500 给移民厅呢。。?那是不是头一次一个月的居留就该付吗。。?

不要緊, 我和deadlifter 都是香港人.. 我們經歷過的都差不多,  她知道的東西都會盡量回答你

對.. 在第一次申請的時候就要付security bond 的,   我是付了RM1500..  我還記得....  我最初看了NOTICE BOARD 寫上HONG KONG 是RM1000, 於是就去銀行買了RM1000的BANK DRAFT.  之後真的要付的時候, 他們說因為HONG KONG 已經UNDER 中國了.. 所以要付RM1500.  

天啊.. 那你貼出來的NOTICE.. 為什麼沒有UPDATE 呢??  

幸好那多出的RM500可以付CASH .. 要不然我要跑去銀行兩次了..

回复 45# calbee 的帖子

Calbee 和 Deadfilter姐,你们好。!! 很高兴认识你们,和帮我个大忙。。。

Calbee姐,在申请居留时是不是要有结婚照片和结婚证书一起呈上吗?
我们将在明年二月去注册结婚,但我和男友到现在都还没去拍结婚照呢。。!
结婚照片是不是不可少呢。?我怕不够时间去拍照。。

Follow Us
以我所知,中國人要獲發PR是可等難事!男士以婚嫁為由而留馬是近乎不可能的。他們的概念是:女方應跟隨男方移居。但假若你們是回教徒又作別論。我先生以前有一印尼同工,在印尼出世但娶了馬來妻子,不用一星期就批了居留。

除非你們是回教徒,否則現階段無論男女都是發簽証,想申請居留的話,要住大概十年以後才有機會申請。

我最初申請簽証都不須要呈上結婚照片。結婚証書就一定要。唔知Calbee是否一樣?

其實男方是香港人,可不留在香港工作?儲到錢在大馬買屋會容易得多。

不要這麼客氣,你我想必年紀相差不遠(我一貫唔認老)唔洗姐嚟姐去啦!

原帖由 终身美丽 于 11-12-2008 08:52 PM 发表
Calbee 和 Deadfilter姐,你们好。!! 很高兴认识你们,和帮我个大忙。。。

Calbee姐,在申请居留时是不是要有结婚照片和结婚证书一起呈上吗?
我们将在明年二月去注册结婚,但我和男友到现在都还没去拍结婚照呢 ...

回复 47# deadlifter 的帖子

其实我男友想在大马开店做生意。。。他喜欢大马多过香港。。。

他目前最担心的事是怕拿不到居留证。。。 到时要他和我分开两地跑,那就麻烦了。。。

Deadlifter, 那你是不是很快就拿到居留证呢。。?大马官员有没有为难你。。?

各位姐妹好啊,看了你的们回复,我这里有点担心起来了。
“中國人要獲發PR是可等難事!男士以婚嫁為由而留馬是近乎不可能的。他們的概念是:女方應跟隨男方移居。”
我(马来西亚籍)想跟我中国籍的男朋友结婚,
将来我们想留在马来西亚,小孩也打算拿马来西亚籍。
我们也想做小生意,不知这样能不能让他留下来的?
而又需要申请什么样的签证呢?
求求各位姐妹们解答我的问题。

原帖由 deadlifter 于 12-12-2008 01:09 AM 发表
以我所知,中國人要獲發PR是可等難事!男士以婚嫁為由而留馬是近乎不可能的。他們的概念是:女方應跟隨男方移居。但假若你們是回教徒又作別論。我先生以前有一印尼同工,在印尼出世但娶了馬來妻子,不用一星期就批了 ...

我是有給相片.. 不過只是給我在HK 擺酒時拍的相片而已..  因為當做是多一種back up 我不是假結婚
中國人是不可能有PR, 有一天我聽收音機, 就有人說暫時馬來西亞政府對於PR是不開放給共產黨的國家

就是說有DOUBLE STANDARD 囉..   同一個信仰.. 同一個語言.. 就什麼都可以了

原帖由 终身美丽 于 12-12-2008 07:47 PM 发表

他目前最担心的事是怕拿不到居留证。。。 到时要他和我分开两地跑,那就麻烦了。。。

Deadlifter, 那你是不是很快就拿到居留证呢。。?大马官员 ...

如果是普通的居留証.. 只要你的SUPPORT DOCUMENT 足夠.. 都不會太難..  也不會說什麼為難.. 因為移民局對我們香港人都沒有什麼的, 至少不用一定要去PUTRAJAYA 辦簽証, 對於我來講.. 已經很好了,  而且我們香港人的簽証費用也比中國大陸人的便宜很多..  (不同國家, 有不同的收費)
不過現在的問題就是你男友是用什麼REASON 留下來..  因為如果是用結婚的理由.. 就不可以找工做..
如果是自己開店, 可能又是另一回事.. 所以你要跟你男友商量一下..  

或者是公司是用你名字..然後當你公司請你男友在這裡做工,  再申請WORK PERMIT..

原帖由 米足够 于 12-12-2008 11:07 PM 发表
各位姐妹好啊,看了你的们回复,我这里有点担心起来了。
“中國人要獲發PR是可等難事!男士以婚嫁為由而留馬是近乎不可能的。他們的概念是:女方應跟隨男方移居。”
我(马来西亚籍)想跟我中国籍的男朋友结婚,
将 ...

有理由地留在馬來西亞是沒問題的, 我有朋友(男)都是中國籍的,  跟大馬的女友結婚了就用結婚的理由留在馬來西亞,
而且他們有一個女兒, 都是在馬來西亞出生的, 也可以拿馬來西亞PASSPORT..  不過.. 就是用結婚理由留在大馬的簽証是不可以工作的,
所以如果男的在大馬住,  就不可以找工做..

如果真的要工作.. 就要用WORK PERMIT 的理由留在大馬.. 不過都是一樣.. 要有公司請你.. 幫你辦WORK PERMIT 就可以了..

WORK PERMIT 跟結婚理由的VISA 是不可以同時擁有的,  拿WORK PERMIT 之後. 移民局就不會給你結婚理由申請的居留VISA..

投資的話應該不會太難留下,但要注意他拿的是工作簽証(working visa/ working permit),不是居留証甚麼的,我和Calbee拿的都是配偶簽証(social visa),開始是給一個月的,然後三個月,再之後是六個月,再之後是每年更新。我記得初初的時候(未到一年)有一次要續新簽証,他們要我出境到鄰國大馬領事館申請,然後再入境。我於是自己一個人乘長途巴士由馬六甲去新加坡,入境時被新加坡諸多留攔,新加坡話已經告訴大馬政府不要再send人落去做簽証。他們不歡迎這樣形式的入境,我就夾在中間,解釋完再解釋,「你估我想長途跋涉咁一個人落黎嘅咩?係佢地要我咁做我都無辦法。」:@ 另外新國不嬲都視香港為假想敵,乜都鬥餐死,今次仲唔俾佢地糟質返夠本。

我已經學會無聲等待,尤其是在政府部門,由好好火氣到依家純晒,以前我是在KL做簽証的(未有Putrajaya)真係好舊好多人,無位坐無位企不特止,連樓梯都企滿人,二樓同地下講嘅野又唔同,後來去到馬六甲好少少,有位坐不過等好耐(唔知點解要咁耐,但依家就好快個半鍾唔洗攪掂)所以我仍住其實係佢有心要你等,我見過唔少過埠新娘面黑黑,似係同老公鬧交,心諗應該係啱啱到步無幾耐。下年我就轉去北海做,應該好方便。

中產階級在大馬可以生活頗舒適,香港的中產階級男女都要工作才能維持特定生活水平。

原帖由 终身美丽 于 12-12-2008 07:47 PM 发表

Deadlifter, 那你是不是很快就拿到居留证呢。。?大马官员 ...

我也不知道男方用結婚理由是可以留底的,但代價就是不能工作,沒有自己的事業相信對很多男仕來說是太難了吧。
原帖由 calbee 于 13-12-2008 12:01 AM 发表

有理由地留在馬來西亞是沒問題的, 我有朋友(男)都是中國籍的,  跟大馬的女友結婚了就用結婚的理由留在馬來西亞,
而且他們有一個女兒, 都是在馬來西亞出生的, 也可以拿馬來西亞PASSPORT..  不過.. 就是用結婚理 ...

回复 53# deadlifter 的帖子

Deadlifter,在那个State做Visa都可以吗。。?
大马政府有没有规定你住在那个State就要你在那个State申请Visa。。?
我目前住在Johor,结婚后会和老公住在Ipoh。
为了以后孩子在大马读书,我不想孩子到时没有学校收他。。。

原帖由 calbee 于 8-12-2008 02:03 PM 发表

paiseh 喇...  你是.....?  
很久沒有在這個場蒲了

相逢何必来相识。。。jek?
论坛需要大家参与才百花齐晃,啦啦声开多几个精华贴啦。
原帖由 deadlifter 于 8-12-2008 09:13 PM 发表
拿單身証明須要去大馬領事館?我記得係去灣仔(唔記得)生死註冊(定婚姻登記署,唔記得喇 ) 辦領。

连你也蒲头了,快点拉C9团来。。。灌

我想应该可以吧?以我自己为例,除了最初几次在KL申请,往后我们移居马六甲,就在马六甲办签証。但期间我们又迁住霹雳及吉打,而现时是在槟城居住,可是签证依然是在马六甲办的,都整整十年了。以往每年要长途拔涉地南下,很是不便。还幸我们已申请明年改在北海immigration做,就不用这么辛苦了。
原帖由 终身美丽 于 13-12-2008 11:41 AM 发表
Deadlifter,在那个State做Visa都可以吗。。?
大马政府有没有规定你住在那个State就要你在那个State申请Visa。。?
我目前住在Johor,结婚后会和老公住在Ipoh。
为了以后孩子在大马读书,我不想孩子到时没有学校 ...

原帖由 deadlifter 于 15-12-2008 02:06 PM 发表
我想应该可以吧?以我自己为例,除了最初几次在KL申请,往后我们移居马六甲,就在马六甲办签証。但期间我们又迁住霹雳及吉打,而现时是在槟城居住,可是签证依然是在马六甲办的,都整整十年了。以往每年要长途拔涉地 ...

我宜家都係去北海immigration 做visa...  等個零兩粒鐘就搞掂..
如果係香港要等個幾兩個鐘.. 實比人complain 都暈.. 不過係馬來西亞個幾兩個鐘已經算高效率

我上次係JPJ , 搞我架車o既轉名手續, 再加用hk driving license 換 malaysia driving license.. 一等就等左四粒鐘..
好彩去一次.. 就唔駛再去

我地外國人唔係成日想比較, 不過有時真係頂唔順呢到政府部門o既辦事效率

我亦都唔係話香港乜野都好過呢到, 雖然香港都有d令人唔滿意o既地方.. 不過如果我地去投訴.. 真係會有人follow..  起碼叫識得尊重人.. 同埋政府真係有心去改善

但係呢到.. 我覺得係永遠都無進步囉..

由初初要等成日,到依家竟然個零鍾就攪掂,老老實實真係有D唔慣㗎(以前晨早起身,食埋早餐買定雜誌)依家做完visa食早餐都未遲。
有時都好驚,就响度諗,做visa做到幾時?萬一另一半早行一步,邊個同我去做visa?唔通返香港咩? 响呢邊住慣,連行步路都滋油咗。上次返香港一出機,要搭佢地嘅快線去返機場大樓,有個工作人員已經企定响出面等我地落車,然後指揮D人去搭扶手電梯,我地推住架BB車就諗住俾人行先,個工作人員見到我地第一時間wave我地去搭lift仲㩒埋俾我地。我同老公都覺得佢效律好快(因為我地連要答lift嘅念頭都未有)

我返香港去換身份證仲攪笑,依家嘅人唔止快,仲好好服務添(以前政府D官都好惡下)呢個女仔唔單止詳細(因為佢要講晒須要提我嘅野,唔可以漏)仲好好笑容 ,好有耐性同我一齊揀相。同以前唔同,依家服務態度唔好可能會俾人投訴,唔淨係出面嘅公司係咁,連政府都咁。依家香港真係市民惡過政府。

其實香港係世界上數一數二效律快嘅城市,同邊個國家比佢都係快。所以唔可以咁樣比埋大馬度。

但係香港真係太多人喇,邊度都逼逼逼。 我其實唔可以忍受食飯要等位,去厠所要等位,越貴就越要book位等位(人都顛!)仲有就係香港多咗唔識排隊嘅人 。所以我依然都覺得大馬好住,消費平,唔洗換季,雖然佢地國家有好多問題,如種族之間不平等待遇,外國人攞居留等等。但如果攞住筆錢黎退休,慳慳地都夠。响呢度raise family都唔錯,呢邊嘅華教都仲係好嚴 (我住緊呢度嘅小朋友,見人會講auntie uncle,唔識嘅都會講,好有禮貌,香港嘅唔會咁)小朋友多D空間同能夠係綠色嘅環境成長都唔錯。如果係未成家立室單身搏殺一族,香港就好好(如果本身有份好好嘅工)因為真係一個花花世界。

香港人工係高,但生活水準都好高,洗錢都好似倒水咁,又慳唔到錢。

哎吔我地霸咗樓主嘅帖黎吹水,希望樓主唔好見怪。
原帖由 calbee 于 15-12-2008 11:48 PM 发表
我宜家都係去北海immigration 做visa...  等個零兩粒鐘就搞掂..
如果係香港要等個幾兩個鐘.. 實比人complain 都暈.. 不過係馬來西亞個幾兩個鐘已經算高效率

我上次係JPJ , 搞我架車o既轉名手續, 再加用 ...

原帖由 deadlifter 于 16-12-2008 12:57 PM 发表
由初初要等成日,到依家竟然個零鍾就攪掂,老老實實真係有D唔慣㗎(以前晨早起身,食埋早餐買定雜誌)依家做完visa食早餐都未遲。
有時都好驚,就响度諗,做visa做到幾時?萬一另一半早行一步,邊個同我去做v ...

係呀..  一落機.. 搭個d扶手電梯個時.. 真係行的好快..  好似話比人知.. 你已經到左一個節奏好快o既城市
同埋搭地鐡個d 扶手電梯.. 我都有d驚驚地