佳礼资讯网

ADVERTISEMENT

楼主: 小香里

香港交通

原帖由 sushi369 于 25-9-2009 11:01 AM 发表
小香里姐姐,你是几号来马来西亚阿?到时候会去边阿?马来西亚美食很多哦!要好好享受。。

我的行程改了少少,请你帮我看看,还想问你,看幻彩咏香江在星光大道好看点或者是金紫荆广场? 之前我在星光大道已经看过 ...

长沙湾服装街有很多平靓正服装去扫?
是怎样去?

请指教

原帖由 kbc49 于 26-9-2009 10:17 PM 发表

长沙湾服装街有很多平靓正服装去扫?
是怎样去?

请指教
最下面

http://www.discoverhongkong.com/tc/attractions/kln-fashion-apliu-street.html

原帖由 sushi369 于 26-9-2009 01:48 PM 发表

我19号就到香港了。。。25号回来。。。
祝你一切顺利,有打算吃什么美食吗?沙爹?辣沙?板面?罗面?淋面?壤豆腐?鱼头米粉?

我们的美食好多哦
什麼叫罗面?淋面即是香港的撈麵嗎?

原帖由 sushi369 于 25-9-2009 12:48 PM 发表
不好遗憾,你已经去了很多地方,真的。。。玩的开心点。。。

谢谢
原帖由 小香里 于 26-9-2009 01:02 AM 发表
(星期日)
根本尖沙咀是有渡輪去灣仔, 而且由灣仔碼頭往金紫荆广场又方便
http://www.starferry.com.hk/cn_services.html#tst
28/10/09 (星期三)
佛門清淨地不宜太晚去, 而且亦不會開得晚, 要自己 ...

多谢晒香里姐提点 ^^
原帖由 小香里 于 26-9-2009 10:49 PM 发表
什麼叫罗面?淋面即是香港的撈麵嗎?

本身只去过槟城一次 =.="
尽量帮手

罗面... 唔知係唔係香港既捞面...
面软兼较粗 有汤汁 未睇过既话不妨一试
请看图:

我想問怎樣在龍群賓館check out後
在旺角那裡搭巴士回機場
因我拿著笨重的luggage搭巴士

原帖由 Crazyjj86 于 25-9-2009 12:43 PM 发表
最终都捡咗Plan A... 朋友唔得闲 去唔到2009海洋公园十月全城哈啰喂
无所谓喇 祈求老天爷爷唔好发脾气就真

多谢晒香里姐既意见同各位既行程分享吖 照住改咗些少
不过睇落行程劲密 一定要删除D无乜 ...

好厲害的行程表

Follow Us
原帖由 kbc49 于 28-9-2009 09:42 AM 发表
我想問怎樣在龍群賓館check out後
在旺角那裡搭巴士回機場
因我拿著笨重的luggage搭巴士
你行出彌敦道, 問人雅蘭中心在那裡, 就在該處外面有站, 放心, 不難走, 第一天到埗先找了那個回程站, 包保萬無一失。網頁第12個站, click入左邊紅色位置,可看站圖。
http://www.nwstbus.com.hk/routes/routeinfo.aspx?intLangID=2&searchtype=1&daytime=3&route=A21&routetype=D&company=5

旅店圖都有教你行, click: location and transportation左下角: toward airport
http://www.dragonhostel.com/

原帖由 小香里 于 28-9-2009 03:22 PM 发表
你行出彌敦道, 問人雅蘭中心在那裡, 就在該處外面有站, 放心, 不難走, 第一天到埗先找了那個回程站, 包保萬無一失。網頁第12個站, click入左邊紅色位置,可看站圖。
http://www.nwstbus.com.hk/routes/routeinfo.asp ...

需不需要預先前一日買票搭這巴士?
是多少號巴士?

原帖由 kbc49 于 28-9-2009 04:32 PM 发表

需不需要預先前一日買票搭這巴士?
是多少號巴士?
你沒click入去看幾號? 連條線都連結埋給你! 在香港乘巴士不用預先買票。

原帖由 小香里 于 28-9-2009 05:03 PM 发表
你沒click入去看幾號? 連條線都連結埋給你! 在香港乘巴士不用預先買票。

謝謝你香里姐
因為我怕迷路
尤其是要回机場那時

回复 436# Crazyjj86 的帖子

为什么放弃哈啰喂?
我可是非常期待这个
一年只有十月有哈啰喂 况且里面的机动游戏还是可以玩

原帖由 houguan 于 28-9-2009 09:30 PM 发表
为什么放弃哈啰喂?
我可是非常期待这个
一年只有十月有哈啰喂 况且里面的机动游戏还是可以玩

哈啰喂 ? 什麼東西?

香里姐~ 回港前一个晚上你住在什么地方?我和你坐同一班机去香港,可以的话,我愿意当你的顺风车顺便载你去机场

原帖由 啊信 于 29-9-2009 05:04 PM 发表
香里姐~ 回港前一个晚上你住在什么地方?我和你坐同一班机去香港,可以的话,我愿意当你的顺风车顺便载你去机场
喂, 係咪架? 係至好呀, 唔好大隻講呀。 頭兩晚住位於愛情巷的old penang guesthouse, 如果好的話, 22/10上午從ipoh回來, 也住多晚啊。
http://www.oldpenang.com/location.html

原帖由 kbc49 于 29-9-2009 10:55 AM 发表

哈啰喂 ? 什麼東西?

http://www.halloweenbash.com.hk/sc/
唔好被吓亲

香港的地铁站有厕所的吗?

原帖由 德里克 于 30-9-2009 12:30 AM 发表
香港的地铁站有厕所的吗?

好像沒有廁所的
我曾在中環站找過他們的廁所
問過
他們說廁所都在站外的公廁

原帖由 houguan 于 29-9-2009 08:58 PM 发表

http://www.halloweenbash.com.hk/sc/
唔好被吓亲

沒机會去
我是25 - 28oct到香港
但他們這helloween event
是在21-25 oct , 29 - 02 nov
千就不到日期去玩ocean park helloween

原帖由 kbc49 于 30-9-2009 10:34 AM 发表

好像沒有廁所的
我曾在中環站找過他們的廁所
問過
他們說廁所都在站外的公廁

跟曼谷一样
那是不是到处都有公厕呢?全部站外都有?

原帖由 德里克 于 30-9-2009 12:25 PM 发表

跟曼谷一样
那是不是到处都有公厕呢?全部站外都有?

中環站裡肯定沒有廁所
我們要去到商場才有廁所